Jak připravit sushi
14.10.2015 Sdílej

Jak připravit sushi

Jak připravit sushi, aby se dílo podařilo? Dívejte se.

1. KROK: Příprava sushi rýže

Aby se vám sushi podařilo, vždy používejte rýži vhodnou na sushi, nikdy ne obyčejnou. Můžete použít například následující značky, nebo jiné, k přípravě sushi určené druhy:

  • Rhee Chan
  • Lagris – sushi rýže
  • Kimpo
  • Nishiki (Nišiki)
  1. Sushi rýži si nejprve dobře několikrát propláchneme. Voda nemusí být zcela průzračná, ale rozhodně nesmí být kalná.
  2. Sushi rýži vložíme do hrnce a nalijeme zhruba tolik vody, aby rýži na sushi přesahovala o 1 cm.
  3. Hrnec zakryjeme pokličkou a položíme na rozehřátou plotýnku.
  4. Když začne dostatečně voda se sushi rýží vřít, zlehka (!) ji promícháme a stáhneme výkon na menší stupeň.
  5. Rýže by měla být hotová tehdy, když se odpaří všechna voda.
  6. Hotovou rýži na sushi odstavíme z plotýnky, odkryjeme pokličku a necháme vychladnout.
  7. Pokud si (nejen) sushi rýži připravujete často, doporučujeme pořídit si kvalitní rýžovar.

Rýže na sushi

2. KROK: Rýžový rozvar/nálev na sushi

Nyní si připravíme octový nálev na sushi. Ideální poměr je 6:4:1:

  1. Vše pořádně promícháme, aby se cukr a sůl rozpustily. Pokud směs ohřejeme, cukr a sůl se teplem lépe rozpustí. 
  2. Uvedené množství vystačí na dochucení zhruba 300 g neuvařené rýže. Pokud vaříte rýže méně, zbytek ochuceného octa na sushi můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako zálivku na salát nebo součást různých dresingů. Pokud se vám nechce vyrábět si octový nálev, můžete si koupit hotový sushi ocet
  3. Rýže na sushi se potřebuje přibližně 20 minut chladit. Poté ji přemístíme do připravené mísy, ideálně dřevěné, a postupně do ní pomalu přimícháváme octový nálev.
  4. Určitě ho nelijte najednou na jedno místo, protože byste si nechtěně mohli veškerou práci pokazit a sushi rýži okyselit příliš.
  5. Doporučujeme si malou část nálevu na sushi odložit na později.
  6. Ochucenou rýži na sushi necháme téměř úplně vychladnout
  7. Pozor: Uvařenou rýži nikdy neochucujte octovým nálevem v kovové nádobě. Ideální je speciální dřevěná nádoba na chlazení sushi rýže (takzvaně hangiri), ale postačí i jiná dřevěná nebo plastová miska.

jak připravit sushi

3. KROK: Balení rolek a příprava ostatních druhů sushi

Bambusovou podložku na sushi doporučujeme před použitím obalit v potravinářské fólii. Fólii po použití snadno strhnete, podložka zůstává čistá a vám odpadá její namáhavé čištění. Použití folie tak výrazně prodlouží životnost podložky. Zrnka rýže by jinak zůstala mezi jednotlivými částmi podložky a častým mytím by se mohly přetrhnout nitkové spoje. Připravte si na výrobu sushi řasy noriwasabinakládaný zázvorsójovou omáčku a zbylé ingredience podle vlastní chuti. Při krájení ryby nezapomeňte, že krájíme po vlákně, zhruba na 0,5 cm silné proužky.

Ingredience na přípravu sushi

4. KROK: Jak vytvořit pěknou sushi rolku?

Na bambusovou podložku si položíme řasu, drsnou stranou směrem nahoru. Navlhčíme si ruku a pomalu začneme vrstvit sushi rýži na řasu. Levou rukou si ji přidržíme a navlhčenými prsty pravé ruky rýži roztahujeme téměř po celé ploše řasy nori, pouze v horní části necháme cca 2 cm volné. Na rýži můžeme podle chuti nanést jemný proužek křenu wasabi. Na takto připravenou řasu s rýží můžeme začít přidávat další zvolené sushi ingredience. Ukládáme je zhruba do středu rýže. Aby rolka pěkně držela pohromadě, zbylým octovým nálevem potřete prázdný konec řasy. Ocet poslouží jako “lepidlo”.

Rolování maki sushi

5. KROK: Příprava sushi rolky

  1. Začneme rolovat od kraje s rýží směrem k prázdné, octovým nálevem potřené řase. Nebojte se trochu přitlačit, aby měla rolka pěkný tvar a ingredience držely pohromadě.
  2. Pokud se vám první rolky příliš nepodaří, nevěšte hlavu. Uvidíte, že se budete postupně zlepšovat! Kuchaři ve školách sushi se často i dva roky učí tvarovat bochánky z rýže, než je jejich mistři pustí k přípravě ryb. Takové důkladné školení na mistra sushi se může protáhnout i na deset let! Pokud přesto máte pocit, že potřebujete pomoc, mohou vám pomoci návodná videa nebo můžete absolvovat kurz přípravy sushi.
  3. Hotovou rolku nechte pár minut odležet, aby řasa nasála vlhkost z rýže. Sushi se pak bude lépe krájet.

Příprava sushi - návod

6. KROK: Krájení sushi

Pro úspěšné krájení je předpokladem velmi ostrý nůž. Ideální je speciální japonský kovaný nůž na sushi. Zvládnete to ale i s “obyčejným” velmi ostrým nožem. Čepel nože vždy  před samotným krájením namočte do vody a přebytečnou vodu poté oklepejte. Snažte se krájet všechny kousky stejně široké. Obvykle se z jedné role krájí 6 – 8 sushi kousků přibližně stejné velikosti. Hotové sushi elegantně naaranžujte na talíř a podávejte. Nezapomeňte na nakládaný zázvorwasabi a sójovou omáčku.

Krájení maki sushi

 


Internetovy obchod chefshop.cz s vybavenim na sushi

 

japonska-keramika-banner

MilujuSushi

MilujuSushi

Stránka určená milovníkům sushi, ale i zvědavcům, kteří se chtějí dozvědět, co se skrývá za fenoménem pokrmu, který způsobil ve světě hotový boom.