10 kroků k chutnému Futomaki sushi s tamago omeletou

10 kroků k chutnému Futomaki sushi s tamago omeletou

Tradiční Futomaki sushi se v současnosti v Japonsku jí po celý rok, hlavním jídlem však stále je 3. února, kdy v Japonsku probíhá Setsubun (čili den modliteb za dobrý rok bez jakýchkoliv nemocí a katastrof).Tradice této konzumace Futomaki spadá až do éry Edo, tedy cca do poloviny 19. století.

Co je Futomaki sushi?

Futomaki je velice chutný a často i vegetariánský typ sushi, jež se vyznačuje svou velikostí, pohybující se okolo 5-6 centimetrů. Sushi je zabaleno do Nori a nejčastěji bývá plněno špenátem, okurkou, bambusovými výhonky, rybími jikrami, vaječnou omeletou, kořenem lotosu, vařenou nebo sušenou ředkví a rybami (zejména sušenou rybou sakura denbu).

I když se jedná o tradiční japonské sushi, abyste jej ochutnali, nemusíte kvůli tomu jet do Japonska, stačí, když si Futomaki sushi vyrobíte sami.

Co na výrobu Futomaki sushi budete potřebovat:

    • tenké a úzké pásky sušené ředkve
    • sůl
    • 2 lžíce cukru
    • 2 lžíce sojové omáčky
    • okurku
    • tamago (tenká vaječná omeleta)
    • vařené krevety
    • nori
    • sushi rýži
    • podložku na sushi

Postup práce:

  1. Pásky sušené ředkve nejprve lehce potřete solí a omyjte vodou.
  2. Nasolenou ředkev dejte na 5 minut vařit do vroucí vody.
  3. Měkkou uvařenou ředkev slijte a vložte do nového hrnce, opět zalijte vodou, přidejte cukr a sojovou omáčku a opět vařte, a to do té doby, dokud se voda v hrnci téměř nevyvaří, až potom hrnec odstavte.
  4. Okurku a vaječnou omeletu nakrájejte na tenké plátky (asi 8 palců dlouhých, ½ palce širokých, tedy asi 8×1 cm).
  5. Dle návodu na obalu uvařte sushi rýži.
  6. Přichystané ingredience navrstvěte na Nori, jež jste si prve rozprostřeli na podložce na sushi.
  7. Do středu Nori, po celé délce, dejte uvařenou sushi rýži (v šířce cca 2,5 cm).
  8. Na rýži položte nakrájenou okurku, omeletu, krevetky a ředkev. Náplň nakonec uzavřete další vrstvou uvařené sushi rýže.
  9. Finální podobu sushi vyrobíte tím, že uchopíte navrstvenou náplň na Nori a s pomocí bambusové podložky na sushi postupně rýží s náplní rolujte a stlačujte k sobě.
  10. Hotový váleček nakonec s pomocí ostrého nože nakrájejte na malé kousky asi o šířce 2,5 cm a servírujte na keramickém nádobí, třeba takovém, jakým je Made in Japan.tamago - vaječná omeleta

Tamago omeleta:

K  její přípravě se používá speciální pánev ve tvaru čtverce nebo obdélníku. Hlavními ingrediencemi jsou kromě vajíček také voda, mirin a olej. Pro vylepšení se může přidat i pár kapek saké.

Autor
Barbora
20. 04. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.