8 rad, jak se zorientovat v sushi

8 rad, jak se zorientovat v sushi

Protože milujeme sushi stejně jako vy, pomůžeme vám s orientací v surovinách, druzích sushi a poradíme co (ne)dělat, aby vaše radost ze sushi byla dokonalá.

Nejpopulárnější sushi rolky

Ne všude se sushi rozděluje podle druhů na maki, uramaki, sashimi… (O rozdělení sushi podle způsobu přípravy si můžete podrobně přečíst v našem starším článku.) Typicky v severní Americe se nejčastěji setkáte s rolkami jménem:

California. Krab, avokádo, okurka.

Philly. Losos, krémový sýr, zelenina.

Rainbow (duha). Krab, avokádo, okurka. Na vrchu je tuňák, yellowtail a losos.

Caterpillar (housenka). Narutomaki, okurka, krab, avokádo.

Dragon (drak). Okurka, avokádo, úhoř, omáčka z úhoře.

uramaki sushi

Pár dobrých rad

1. Co si vezmete, to také snězte. Plýtvání jídlem se považuje za neuctivé.

2. Jezte rukama. Sushi se obvykle jí hůlkami, ale bez obav se do něj pusťte ručně. Pozor: neplatí pro sashimi!

3. Jedno sousto. Nigiri jezte zásadně jako jednohubku.

4. Srkejte nudle. Japonská kultura stolování to dovoluje.

5. Nejezte sushi a zázvor současně. Zázvor se používá pro přípravu chuťových buněk na následující druh sushi. Jezte ho tedy pouze mezi jednotlivými chody.

6. V sójové omáčce máčejte pouze rybu, ne rýži. Namočte a snězte, omáčku ze sousta neoklepávejte.

7. S šéfkuchařem se bavte pouze o sushi. Polévku, nápoje, místo k sezení řešte s číšníkem.

8. Netřete hůlky o sebe ani je nenechávejte zabodnuté v míse. 

Slovníček

Narutomaki: krabí tyčinka nebo ryba krájená tak, aby na plátku vznikl mozaikový vzor.

Maki: sushi zarolované pomocí bambusové podložky.

Uramaki: obrácená rolka. Mořská řasa je stočená dovnitř a není tedy vidět.

Nigiri: plátek čerstvé ryby překrývá rýži.

Gunkan nigiri: Z mořské řasy vytvarovaná loďka (gunkan), v ní je napěchovaná rýže a ostatní ingredience jsou navrstvené na rýži.

Sashimi: plátek syrové ryby bez rýže.

Temaki: ručně zabalené sushi kornoutky.

 

Chirashi: mísa s rýží, na kterou se kladou různé druhy ryb.

Hamachi: japonský kranas (druh ryby).

Nori: mořská řasa.

Tako: chobotnice.

Tamago: sladké vejce.

Tobiko: kaviár z létajících ryb.

Unagi: sladkovodní úhoř.

Wasabi: japonský křen.

Shoyu: sójová omáčka.

 

Zdroj: www.takelessons.com

Autor
Barbora
09. 02. 2016
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.