10 kroků a máte typickou Boston sushi roll s krevetami

10 kroků a máte typickou Boston sushi roll s krevetami

Modernizací tradičních receptur v Americe vznikla celá řada nových receptů, které neužívají syrové ryby nebo maso. Bostonské sushi – Boston sushi roll vzniklo jako variace na Californian sushi. Od toho kalifornského se bostonské sushi liší tím, že zatímco Californian sushi obsahuje kraba, to bostonské je naplněno krevetami, které jsou typické pro celé východní pobřeží USA.

Boston sushi svými krevetami nahrazuje původně tradiční japonské sushi, jež obsahuje především syrové ryby. Bostonská rolka svým tvarem a užitím Nori řas zachovává své kořeny v Japonsku, zatímco ho avokádo posouvá do Ameriky a krevety přímo do Bostonu. Autentickou chuť Japonska u tohoto sushi zajišťuje typicky slané Nori, wasabi s křenem a sojová omáčka, s nimiž se Boston sushi roll podává. Omáčka v americkém pojetí přitom může být dodatečně okořeněna i sezamem.

Ingredience pro výrobu Boston sushi roll

● 2 šálky sushi rýže
● 2 lžíce rýžového octu
● sůl a cukr
● 2-3 Nori 
20 malých krevetek
● 1 avokádo nakrájené na plátky
● 1 okurku, nakrájená na tenké plátky
● 50 gramů kaviáru z létajících ryb, čili tzv. Tobiko
● citronová šťáva

Postup výroby:

1. Na přípravu Boston sushi roll si nachystejte podložku na sushi, kterou potáhněte potravinovou fólií.
2. Na takto nachystanou podložku položte řasu Nori.
3. Sushi rýži uvařte. Pomoci vám může i rýžovar, který zajistí správnou konzistenci rýže.
4. Měkkou rýži smíchejte s cukrem a rýžovým octem a důkladně ručně propracujte do klihovité hmoty.
5. Sushi rýži následně rovnoměrně rozprostřete po celé ploše plátu Nori. Dbejte přitom na to, aby vrstva rýže dosahovala výšky zhruba jednoho centimetru. Rýži důkladně k Nori přitlačte. Pozor však, rýže by měla i po přimáčknutí vypadat stále načechraně.
6. Povrch rýže posypte oranžovým kaviárem.
7. Do středu plátu, po celé jeho šířce, naskládejte tenké plátky okurky a avokáda. Nakonec na rýži položte malé krevetky.
8. Pokrm můžete ještě postříkat citronovou šťávou, aby nezhnědl.
9. Sushi srolujte tak, aby vznikla pevná rolka.
10. Tu potom ostrým nožem nakrájejte na 8 stejně velkých kousků a máte Boston sushi roll hotové.

Jeden kousek Boston sushi obsahuje 310 kalorií. Existuje i variace obráceného sushi, tzv. kawari sushi, kdy se plát s Nori a rýží obrátí a svine se naopak. Hotové sushi má pak Nori ukrytou uvnitř a kabátek mu tvoří sushi rýže s kaviárem.

Pár slov ke krevetám – nutných pro Boston sushi roll:

krevety na boston sushi roll

Stejně jako většina mořských plodů se konzumují vařené nebo jinak tepelně upravené, a to většinou i v případě, že je používáte do sushi. Ani zapřísáhlí odpůrci syrových ryb se tak nemusí bát je ochutnat. Do sushi se často dělají i krevety v tempurovém těstíčku.
V této formě se dávají třeba do dračích rolek, ale samozřejmě si je můžete dát i samostatně, je to veliká dobrota. Krevety je před vařením potřeba oloupat a vystřívkovat, ale není to nic těžkého. (Mrkněte dole na video, je to sice až na konci, ale v sushitime to opravdu umějí).

Krevety čerstvé i mražené dostanete dnes už běžně ve velkých supermarketech nebo v internetových obchodech. Obecně čerstvé ryby a plody moře nabízí Makro. Dávejte přednost čerstvým krevetám a pokud zmraženým, tak alespoň těm nepředvařeným. Čerstvé krevety poznáte podle toho, že mají lesklé skořápky beze skvrn, neporušené, a krásně voní.  I u nás se jejich velikost uvádí v coulech, britské jednotce, která uvádí kolik krevet je průměrně v libře  (cca 450 gramů). Při jejich přípravě je třeba bedlivě hlídat čas, stačí opravdu moment a jsou přesně, jak mají být.

Náš Tip:

Pro ještě větší prožitek ze skvělého jídla sushi servírujte na japonském keramickém nádobí značky Made in Japan, které bylo pro sushi přímo stvořeno. Jde o poctivou ruční práci zručných hrnčířů z malé japonské dílničky. Seženete na chefshop.cz.

Autor
Barbora
09. 02. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.