Druhy saké: Kolik jich znáte? Liší se chutí i složením

Druhy saké: Kolik jich znáte? Liší se chutí i složením

V předchozím článku jsme vám prozradili, co je to saké, z čeho se tento japonský alkoholický nápoj vyrábí a jak si ho nejlépe vychutnat. Věděli jste ale, že existuje několik různých druhů saké? Nejznámější druhy saké vám představíme a prozradíme, jak se od sebe liší. Saké se rozděluje na čtyři základní typy, každý pak vyžaduje jinou metodu přípravy. Které to jsou?

1. Junmai-shu

Junmai je japonské slovíčko pro „čistou rýži“. Název můžeme tedy doslova přeložit jako čistě rýžové saké. Během jeho přípravy se nepoužívá nic jiného než rýže, voda a koji, magická forma, která převádí škrob v rýži na zkvasitelné nebo nezkvasitelné cukry.
V junmai-shu nejsou žádná další aditiva, jako například cukr nebo alkohol. Jeho chuť je výrazná a intenzivní, občas mírně kyselá. Junmai-shu se může servírovat teplé anebo při pokojové teplotě.různé druhy sake , set

2. Honjozo-shu

Honjozo-shu je další z druhů saké a opět ho tvoří čistá rýže, ale na rozdíl od předchozího typu také malé množství destilovaného alkoholu, které se do něj přidává v poslední fázi přípravy. Voda se přidává ještě později, aby se nezměnil celkový obsah alkoholu.
Díky obsahu alkoholu a vyčištěné rýži je výsledné saké velmi jemné, někdy sušší. Většinou se tento typ díky své lehkosti také lépe pije. Stejně jako junmai-shu si honjozo-shu dobře vychutnáte v teplé variantě.

3. Ginjo-shu

Klasická kombinace rýže, vody, koji a kvasinek tvoří i ginjo-shu. Rýže pro tento typ saké byla zpracovaná tak, aby zůstalo 60 % z každého zrnka. Díky tomu se rýže zbaví tuků a bílkovin a dalších prvků, které by mohly bránit kvašení a změnit chuť výsledného saké.
Kroky při výrobě tohoto prémiového saké musí být velmi precizní. Ginjo-shu se kvasí při nízkých teplotách po delší dobu. Jeho chuť je proto komplexní a velmi delikátní a společně s vůní je často ovocnější a květnatější.různé druhy saké,

4. Daiginjo-shu

Jestli je předchozí typ saké prémiový, tak daiginjo-shu je super prémiové. Obsahuje ještě vyčištěnější rýži a z původní velikosti zrn zůstává 50 %. Daiginjo-shu je navíc náročnější na přípravu než ginjo-shu, není proto divu, že je také mnohem dražší. Skladuje se velmi vychlazené, aby při jeho pití vynikla lehká, komplexní chuť a příjemné aroma.

+ nama-zake

Většina typů saké se pasterizuje dvakrát, jednou po uvaření a znovu před odesláním. Nama-zake označuje saké, které je nepasterizované, a tím pádem unikátní. Mělo by se uchovávat v chladu, jinak utrpí jeho chuť a čirost.

Nama-zake má svěží chuť s ovocnými podtóny a sladkou vůni. V podstatě všechny základní typy saké mohou být zároveň nama-zake, ale nemusí.

Jak vybrat saké

Na výběru saké není nic složitého. Záleží totiž hlavně na vaší chuti a finančních možnostech. Pokud jste saké dříve nepili, raději začněte levnějšími druhy saké a postupně se můžete propít až k exkluzivnímu daiginjo-shu.
Zajímá vás, kde saké koupit? Nemusíte hned do Japonska. I u nás existují specializované prodejny, ve kterých si můžete vybrat nejrůznější typy lahodného japonského nápoje i doplňky, jako jsou stylové misky, ze kterých se má saké správně pít.

druhy sake - made in japan
Napište nám na facebook, které druhy saké jste už ochutnali a které vám nejvíce chutnají.

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
27. 12. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.