Historie sushi: Kde se vzalo a jak vypadalo původně?

Historie sushi: Kde se vzalo a jak vypadalo původně?

Více, jaká je historie sushi? Zdá se, jako by tady s námi bylo odjakživa. Moderní sushi ale poprvé spatřilo světlo světa na začátku 20. století. Syrová ryba na rýži se začala konzumovat teprve v roce 1913 – tedy až s vynálezem ledničky.

Něco na způsob sushi však existovalo už i o mnoho let dříve. Úplně první forma sushi by vám ale pravděpodobně nevoněla. A to doslova. Prý totiž hrozně smrděla. Sushi, jak ho známe dnes, prošlo za ta léta několika změnami, než se z něj stala populární pochoutka na celém světě.

1. generace sushi – nare sushi

Historie sushi se začalá psát ve 3. století před naším letopočtem a na jihu Číny. Tam vznikala „lahůdka“, která vzdáleně připomínala dnešní sushi. Šlo o naloženou rybu s rýží, která se nechala uležet v barelu a zatížila se těžkým kamenem. Říkalo se jí nare sushi a rýže se tehdy nejedla. Konzumovala se pouze ryba zbavená rýže. Tato technika se rozšířila do Japonska a v Číně vymizela poté, co ji obsadily severské kočovné kmeny. Dnes dostanete nare sushi v regionu v okolí jezera Biwa.

2. generace – han-nare sushi

Japonci se inspirovali čínskou technikou a přivedli na svět han-nare sushi. Připravovali ho ve 14. století a hlavní rozdíl oproti nare sushi byl, že tento typ byl hotový už za jeden až čtyři týdny. Lišila se ale i konzumace. Japonci totiž nevyhazovali rýži, ale jedli ji společně s rybou.

historie sushi, hůlky a sójová omáčka

3. generace – haya-nare sushi

Další etapou v historii sushi bylo období mezi 14. a 18. stoletím, kdy Japonci zapracovali na přípravě sushi a dramaticky snížili dobu jeho přípravy. Začali na rýži přidávat ocet, rýži namačkali pod kousky naložené nebo vařené ryby a poté celou směs zmáčkli v dřevěné krabici na několik hodin až dní. Tehdy se ryba ještě musela upravovat. To dělali Japonci buď nakládáním, nebo jednoduše tím, že ji uvařili.

4. generace – edo-mae sushi

Když se ještě Tokio jmenovalo Edo, připravovalo se v něm od 19. do 20. století takzvané edo-mae sushi. Japonci vzali rybu, na chvíli ji naložili a naservírovali ji na zmáčknuté rýži ochucenou octem. Tehdy ještě neexistovaly ledničky, a ryba proto stále nebyla servírována syrová. Edo-mae sushi navíc bylo až třikrát větší než sushi, které známe dnes.

5. generace – moderní sushi

Nigiri, maki, California rolls. Sushi tak, jak ho máme v oblibě v dnešní době, přišlo na svět na začátku 20. století. Jakmile se vynalezla lednička, nic nebránilo tomu, aby se sushi šířilo nejen v Japonsku, ale záhy i napříč celým světem. Z původně jednoduchého pouličního pokrmu se stala luxusní pochoutka. V 60. letech se poprvé dostala do Spojených států, kde se do historie sushi zapsala také nová varianta – „rolls“, která byla poprvé představena v Los Angeles.

Příště, až si budete vychutnávat sushi, vzpomeňte si na dlouhou cestu, kterou ušlo, než se dostalo na naše stoly ve své stávající podobě. A buďme rádi, že dnes si při jeho konzumaci nemusíme zacpávat nos.

historie sushi, talir sushiUž jste četli náš nový článek o Silvestrovském sushi? Jsou v něm skvělé recepty, které hravě zvládnete připravit doma!

Sledujte nás na facebooku, aby vám už žádný zajímavý článek neutekl!

Sledujte náš Facebook

Tým Milujusushi.cz a Chefshop.cz vám přeje krásné vánoční svátky a všechno nejlepší do nového roku!

2018 silvestrovske sushi

Autor
Barbora
19. 12. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.