Sushi omáčky představují moderní doplněk sushi. V současnosti se podává již s většinou druhů, stejně jako wasabi, nakládaný zázvor nebo sojová omáčka. K těm nejznámějším sushi omáčkám patří Ponzu, Yum Yum omáčka, ústřicová omáčka i Miso Mayo. Někdy se užívají dokonce i ke glazurování.

Jak vyrobit Miso Mayo (jeden z receptů)

Ingredience:                  

  • 1 vejce                                
  • 1 žloutek
  • 2 čajové lžičky bílé miso                                                       
  • 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
  • 1 šálek řepkového olej
  • sůl a ¼ lžičky čerstvě umletého pepře.

omáčky k sushi

Postup:

  1. Vejce, žloutek, vyšlehejte spolu s miso a citrónovou šťávou.
  2. Posléze do směsi zašlehejte řepkový olej.
  3. Nakonec do majonézy přidejte mletý bílý pepř a sůl.
  4. Vše šlehejte do té doby, dokud se jednotlivé ingredience nepropojí.

A pro vegetariány ?               

Ne všem však vyhovuje tradiční majonéza založená na vejcích, a proto vznikla zmodernizovaná verze miso mayo, kterou ocení nejen nadšenci moderní a zdravé kuchyně, ale i vegetariáni. Miso mayo je v tomto případě vyrobeno ze sojové majonézy. Kromě vegetariánů si na této majonéze mohou pochutnat i vegani a zastánci makrobiotické stravy.

Miso Mayo není dobré pouze s sushi. Na závěr je nutno poznamenat, že velmi chutnou pikantní omáčkou, která se nehodí pouze k sushi, ale i do sendvičů, salátů i na grilované kuřecí a vepřové maso.

Miso

Miso je japonské koření, jež je vyrobeno fermentací sojových bobů se solí a plísní zvanou Aspergillus oryzae (čili kóji). Směs obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. Koření se také vyznačuje svou specifickou chutí a vůní, která je slaná, zemitá, ovocná a dokonce i lehce pikantní.

Vyzkoušet můžete i recept na miso polévku.