Nakládaný zázvor: Jak prospěje vašemu zdraví a proč má růžovou barvu?

Nakládaný zázvor: Jak prospěje vašemu zdraví a proč má růžovou barvu?

Sushi si bez nakládaného zázvoru nedovedeme představit. Věděli jste ale, že má taky spoustu příznivých účinků pro naše zdraví? Všechny vám je představíme a prozradíme také, kde nakládaný zázvor bere svou růžovou barvu.

Zázvor pomáhá při nachlazení i migréně

nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor je pikantní, sladký i slaný a výraznýNakládaný zázvor má své příznivce i odpůrce po celém světě. Sushi si ale bez něj už nedovedeme představit. V Indii a Číně se zázvor používá už více než tři tisíciletí, a to i pro své příznivé účinky na zdraví.

Zázvor pomáhá při léčbě a prevenci nachlazení a chřipky nebo proti nadýmání a zažívacím potížím. Dokáže ale také ulevit od nevolnosti, zvracení i migrény. Za svou typickou vůni vděčí zázvor esenciálním olejům. Kromě toho je plný vitamínů A, B1, B2, C a E – a minerálních látek, jako je sodík, draslík, vápník, železo, fosfor a hořčík. Pikantní chuť přináší zázvoru gingerol.

Kde bere nakládaný zázvor růžovou barvu?

Gari, jak se sushi zázvoru také říká, se pyšní typickou světle růžovou barvou. Získává ji většinou díky barvivu, a tak se nemusíte lekat, pokud vám náhodou na talíři přistane i bílý nebo klasický žlutý zázvor. Můžete se ale setkat i se zázvorem, který má přirozeně růžový pigment.

nakládaný zázvor

Proč se jí nakládaný zázvor k sushi?

Sushi bez zázvoru je jako svíčková bez knedlíků. Gari nakrájený na tenké plátky se marinuje v roztoku cukru, soli a rýžového octa. Kromě toho, že zázvor podporuje trávení, se při konzumaci sushi používá zejména proto, že neutralizuje chuťové buňky. Jednoduše „očistí“ chutě od předchozího kousku sushi a připraví vás k vychutnání dalšího sousta. I kvůli tomu byste nakládaný zázvor neměli jíst společně se sushi, ale pouze mezi jednotlivými sousty.

Na recepty jedině mladý zázvor

Chcete si nakládaný zázvor připravit doma? S chutí do toho, na jeho přípravě není nic složitého. Pamatujte ale, že lépe se vám bude pracovat s mladým zázvorem. Ten se sklízí a prodává na začátku léta. Má jemnou chuť i strukturu – na rozdíl od zralého zázvoru, který se obvykle používá k vaření. Také ho snadno oškrábete pomocí lžičky nebo prstů.

Tip: Přečtěte si v našem článku, jak zázvor obarvit na typickou růžovou barvu.

Až si příště budete vychutnávat sushi, vzpomeňte si na všechny zdravotní benefity, které s sebou nakládaný zázvor nese. Japonský pokrm si tak užijete ještě o něco více.

Autor
Barbora
28. 11. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.