Znáte Ika Nigiri sushi? Že ne? Pak je načase vyzkoušet! Hned!

Znáte Ika Nigiri sushi? Že ne? Pak je načase vyzkoušet! Hned!

Pod tajuplným japonským názvem Ika Nigiri sushi se skrývá jednoduchý typ sushi, kdy je plátek z chobotnice Mongo Ika položen na hrudku sushi rýže. Toto v Japonsku velmi oblíbené letní jídlo, oplývá svou jednoduchostí a unikátní, svěží chutí. Ika Nigiri sushi se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a nízkým počtem kalorií. Ika Nigiri sushi můžete na menu najít i pod názvy Aka Ika sushi, Red Squid sushi, Budo Ika, Shiro Ika, Gotou Ika.

Po vložení sushi do úst se z něj začne uvolňovat bohatá chuť, která se žvýkáním promění v sladkou krémovou chuť. Nutno říct, že toto sushi je zapotřebí žvýkat víc než jiné sushi. Ika Nigiri sushi se někdy podává s wasabi a jindy se strouhaným zázvorem. Ika Nigiri se vyrábí z chobotnice, která se běžně nachází v mořích po celém světě. Komerčně se chovají v Atlantiku a v asijských vodách. Na výrobu Ika Nigiri sushi je možno užít chobotnici čerstvou, grilovanou, smaženou, vařenou, solenou anebo tempurovanou.

Co potřebujete na výrobu Ika Nigiri sushi:

  • 320 gramů sushi rýže
  • 80 ml sushi rýžového octa
  • Wasabi pastu
  • Sojovou omáčku
  • nakládaný zázvor
  • čerstvou Iku nakrájenou s pomocí ostrého nože na tenké plátky pod úhlem 45 stupňů přes vlákno

Postup práce:

1. Dříve, než se pustíte do samotné výroby sushi, je nejprve nutné připravit si samotnou sushi rýži. Do hotové sushi rýže se pak ještě přidejte rýžový ocet, který udělá rýži správně lepkavou. Návod najdete zde.
2. V průběhu vaření rýže si nachystejte Iku, která by měla být ve finální podobě nakrájená na velmi tenké plátky.
3. Tradiční způsob výroby Ika Nigiri sushi je spojen s tím, že na kupičku rýže, velkou tak akorát do pusy, dáte trochou wasabi a následně položíte plátek Iky a pevně stiskněte k sobě.
4. Hotové Ika Nigiri můžete servírovat kupříkladu na tradičním ručně vyráběném keramickém nádobí Made in Japan, s nímž podtrhnete výjimečnost tohoto jídla. Ika Nigiri sushi se konzumuje po namočení do misky se sojovou omáčkou a trochou wasabi. Chuť můžete podtrhnout také nakládaným zázvorem.

 

Autor
Barbora
12. 05. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.