Proč je tuňák tak oblíbený? 7 benefitů ve zkratce…

Proč je tuňák tak oblíbený? 7 benefitů ve zkratce…

Tuňáci jsou zvláštní druh ryb, věděli jste například, že tuňák nikdy neodpočívá? Musí pořád plavat s otevřenou pusou, aby měl dostatek kyslíku, který nezískává ze vzduchu, ale z vody. Tuňáci jsou nomádi, kteří celý život cestují. Jsou velmi žádanou, ale zároveň i neskutečně ohroženou komoditou. No opravdu, nedávno jeden člověk koupil tuňáka modroploutvého v přepočtu za ohromných patnáct milionů korun.

5 stěžejních druhů tuňáka

Tuňák je mořská ryba příbuzná makrele. Oceány ale nekřižuje jen jeden druh tuňáka, je jich hned patnáct, ale lidem všeobecně známých je těchto pět:

 

tuňák na trhu

Tuňák obecný

Znáte jej možná také pod názvem modroploutvý. Existují 3 druhy tuňáků modroploutvých, kteří se velikostně od sebe navzájem liší.

  • Jižní tuňák modroploutvý – dosahuje maximální délky 2,45 m a 260 kg.
  • Tichomořský tuňák modroploutvý- dosahuje maximální délky 3 m a 450 kg.
  • Atlantický tuňák modroploutvý dosahuje- maximální délky 4,6 m a 684 kg

Vyskytují se v Atlantickém oceánu, Středozemním moři a Černém moři. Tuňák modroploutvý je nejohroženější rybou na světě, ne pouze tuňákem, ale rybou obecně.

Tuňák modroploutvý má na rozdíl od tuňáka žlutoploutvého výraznější „tuňáčí“ chuť a vyšší podíl tuku. Nejluxusnější tuňákové toro pochází právě z břicha tuňáka modroploutvého a potom z tuňáka velkookého. Málokdy uvidíte toro z tuňáka žlutoploutvého.

Tuňák žlutoploutvý

Je to velmi často lovený tuňák, který dorůstá do délky až 2,4 m a může vážit i okolo 200 kg. Vyskytuje se většině tropických a subtropických mořích, vyjma moře Středozemního.

Tuňák pruhovaný

Tuňák pruhovaný je relativně malý tuňák, který dosahuje délky okolo jednoho metru a váží okolo 35 kg. Nejčastěji se v konzervách prodává v Americe, nachází se přibližně v 70 % amerických tuňákových konzerv. Výlov tohoto tuňáka vzbuzuje nevoli u ochránců zvířat, jelikož tuňák pruhovaný je loven hromadně do velkých zátahových sítí, ve kterých uvíznou omylem i jiní mořští tvorové, kteří jsou velmi často, stejně tak jako tuňáci samotní, ohroženými druhy, jsou jimi želvy, žraloci, rejnoci, někdy dokonce i velryby či delfíni.

Tuňák křídlatý

Tuňák křídlatý se vyskytuje v chladnějších vodách, dosahuje maximální délky cca 1,4 m a váhy 60 kg. Specifikem tohoto druhu jsou neobyčejně dlouhé prsní ploutve, díky jeho bílému masu je někdy označován též jako tuňák bílý. Tuňák křídlatý se vyskytuje v přibližně 20 % amerických tuňákových konzerv.


tuňák - výskyt tuňáka velkookéhoTuňák velkooký

Nejen že má velké oči, ale také robustní tělo. Jeho maximální délka dosahuje 2,5 m, přičemž váží 210 kg. Nachází se v tropických vodách. Maso tohoto tuňáka se často používá k přípravě sushi. Společně s tuňákem žlutoploutvým je nazýván jako „ahi“. Je o něco málo větší než tuňák žlutoploutvý.

Proč tuňákovi neodolat?

Ryba je chuťově výborná, smysly okouzluje oříškovým nádechem, je tučnější a šťavnatá. Spíše než bílému masu se podobá masu červenému a chutí je přirovnáván k telecímu. Je to ryba, která není cítit rybinou a je téměř bez kostí. Rozhodnete-li se jej připravit, rozhodně ho tepelně neupravujte déle než minutu a půl, možná i méně, záleží na výšce masa. Steak z tuňáka by měl být uvnitř růžový, nezničte ho tím, že jej skrz na skrz propečete.

Tuňák v konzervě? Proč ne!

Volte ovšem kvalitu, rozhodně ne tuňáka drceného. Lepší bude vždy maso čerstvé, nicméně konzervovaný tuňák na tom po výživových hodnotách není vůbec zle. Oproti čerstvému tuňákovi není ten v konzervách tučný. Pro výrobu tuňáka v konzervě se využívají méně tučné ryby, které jsou navíc vařeny v osolené vodě či v páře, čímž přichází o velké množství tuku. Varianta v konzervě však neobsahuje v důsledku výše zmiňovaného vaření tolik omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jako je tomu u čerstvého tuňáka. Kupujte vždy raději tuňáka ve vlastní šťávě, u oleje si nikdy nejste jisti kvalitou.

tuňák v konzervě

7 benefitů ve zkratce

  1. Je bohatý na hořčík, zinek, selen, fosfor, železo, draslík, jód, vitamíny E, A, B či C. Nejvíce těchto složek najdete však v čerstvé variantě.
  2. Obsahuje antioxidanty, které podporují funkci imunitního systému a bojují proti volným radikálům.
  3. Patří k nejbohatším zdrojům bílkovin, proto je oblíben kulturisty a bývá součástí dietních jídelníčků. Ve 100 g tuňáka najdete 30 g bílkovin.
  4. Maso tuňáka zlepšuje metabolismus a zvyšuje energii.
  5. Konzumace tuňáka alespoň třikrát do týdne prý snižuje depresivní stavy.
  6. Přítomný vitamín D posiluje kosti, čímž zabraňuje jejich lámání a působí jako prevence rakoviny.
  7. Tuňák obsahuje protein elastin, který opravuje tkáně pleti a dodává jí hebkost.

Produkce

Roční produkce tuňáků se rok od roku zvyšuje, čímž úměrně rostou i obavy mezinárodního společenství o budoucnost tohoto živočišného druhu. Závratně roste poptávka po celosvětově oblíbeném sashimi a také se zvyšuje ve Spojených státech sháňka po tuňácích v konzervách coby důsledek snahy o zdravější životní styl. I v Česku bijí lékaři na poplach, že konzumujeme příliš málo mořských ryb. K upokojení poptávky bylo v posledních letech v západním Pacifickém oceánu rozmístěno více než 300 kruhových zátahových sítí. Problémem ovšem je, že právě v Pacifiku zmizelo už více než 96 % jeho populace, přičemž tento problém se netýká jen tuňáků a jen Pacifiku.

Tip: Jak na sashimi najdete v zde.

 

Autor
Barbora
18. 04. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.