Restaurace s dopravníkovým pásem na sushi není už typická pouze pro Japonsko, kde se tento koncept téměř před šedesáti lety zrodil, ale rozšířil se díky jeho popularitě do celého světa. Proč je running sushi tolik oblíbené? Je to jednoduché: za pár korun se vám dostane hodně muziky a můžete si tak užít rozmanitost asijské kuchyně a příjemně strávit čas buď s přáteli, nebo sami, ono pozorování chutného jídla je zábava sama o sobě, zvláště když si můžete vzít cokoli, co se vám zalíbí.

Trocha historie není nikdy na škodu

Na začátku tohoto příběhu byl člověk v nouzi. Majitel jedné malé sushi restaurace, Yoshiaki Shiraishi, měl nedostatek zaměstnanců a zkrátka provoz sám nestíhal. Co ho ale nenapadlo při návštěvě japonského pivovaru Asahi, kde zahlédl dopravníkový pás na pivní láhve!

Za pět let vývoje ve stylu pokus omyl, spatřil světlo světa první dopravníkový pás na sushi, který pan Shiraishi umístil do jeho nové restaurace Mawaru Genroku Sushi v japonském městě Higashosaka roku 1958. Japoncům se tento nápad velmi líbil a kdysi zoufalý majitel jedné malé zapadlé sushi restaurace otevřel po Japonsku celkem 250 sushi restaurací s dopravníkovým pásem. V roce 2001, kdy Yoshiaki Shiraishi zemřel, počet jeho restaurací však čítal už jen 11.

 

Running sushi

Víte, že running sushi Japonci neznají…? 

Nám známé jako running sushi, Japoncům je ale tento druh známý jako kaiten-sushi. Jídlo na malých talířcích na dopravníkovém páse obíhá okolo rozmístěných stolů v restauraci, takže vám stačí pouze natáhnout ruku, zmerčíte-li nějaký chutný kousek. Ovšem pozor. Existují running sushi restaurace, které fungují na konceptu „eat all you can“ anebo takové, kde platíte podle toho, kolik jídla sníte.

Cena za pokrm na talíři začíná obvykle na 100 jenech a končí na 500 jenech. Můžete se také orientovat právě podle vzhledu talířů. Čím prostší talíř je, tím levnější jídlo se na něm nachází. Naopak, čím honosnější a zdobenější talíř, tím dražší jídlo na něm bude. Anebo jednoduše najdete ceny talířů na informačním lístku anebo tabuli.

S druhou variantou running sushi barů se setkáte především v Japonsku. Existují také running sushi bary, kde je stanovená cena za libovolný talíř například na 100 jenů. Kaiten-sushi (700 – 2.000 jenů) je levnější, než klasická sushi restaurace (sushi-ya 1.000 – 20.000 jenů).

 

running sushi

Na co si dát pozor?

  • Než vejdete do nějaké japonské sushi restaurace, kde může existovat jazyková bariéra, snažte se zjistit, jak to tam vlastně chodí, ať se nedopustíte v důsledku toho nějakého faux pas. Pokud tedy obsluha nemluví anglicky, sledujte ostatní hosty a podle jejich chování vydedukujte tamější nastavený systém.
  • Ne v každé sushi restauraci, kde vidíte dopravníkový pás, si můžete z pásu vzít jakékoli jídlo, co se vám zalíbí. V některých restauracích si totiž jídlo objednáte a až poté vám je na dopravníkovém páse doručeno. Takže se může stát, že ta miso polévka, na kterou jste právě dostali chuť a kterou jste si směle z pásu sundali, byla připravena pro někoho jiného. Tato jídla na přání bývají však určitým způsobem označena.

9 praktických rad, jak si Kaiten sushi v Japonsku užít

Nejen Japonci, ale i cizinci milují sushi a když přijedou do Japonska, zřejmě na sushi zamíří. Jeden člověk by tolik hostů najednou usměrnit zřejmě nezvládl (anebo ne ve zdraví), od toho tady máme ale stroje.

  1. Když vejdete do restaurace, možná uvidíte automat, budete-li mít štěstí, bude tam možnost přepnout na anglickou mutaci, budete-li mít smůlu, celé to bude v japonštině. Na automatu si navolíte počet lidí, a zda jsou s vámi i děti.
  2. Automat vám vytiskne lístek s číslem. Obrazovka vám ukáže, kolik času máte, než se budete moci usadit, resp. než se uvolní další stůl. Může to trvat i 20 minut. Jakmile 20 minut vyprší, můžete se usadit k číslu stolu, které vám vyjelo z automatu.
  3. U stolu budete mít dotykovou obrazovku, ze které si objednáte jídlo z nabídky. Můžete si všimnout, že u vašeho stolu se nachází štítek s barvou a japonskými znaky. To je vaše značka a podle ní poznáte, že jde o vaše jídlo.
  4. Jakmile jsou pokrmy, které jste si objednali, připraveny, dotyková obrazovka vás upozorní, že po páse právě přijíždí vaše jídlo a vy už jen sledujete barvu a znaky. Nálepka je umístěna na plastové misce, na níž je umístěn talíř s jídlem, které jste si objednali.
  5. Barevně odlišené talíře mohou něco znamenat, například žlutý talíř vám může říkat, že jídlo obsahuje wasabi, zatímco jídlo na bílém talíři představuje nepálivou verzi.
  6. Na stole vidíte různé druhy dochucovadel, můžete je využívat dle chutě a libosti.
  7. Když dojíte svůj pokrm, rozhodně nevracejte talíř zpět na pás, musíte jej nechat na stole, aby je obsluha pak mohla spočítat.
  8. Vidíte-li na dopravníkovém páse volně ležící talíř bez jakékoli značky, můžete si jej z pásu vzít, máte-li na ten konkrétní kousek zrovna chuť.
  9. Až budete chtít zaplati, tlačítkem u stolu přivoláte obsluhu, která talíře spočítá, dá vám čárový kód, který pak předložíte na pokladně a svou útratu uhradíte.

running sushi etiketa

Running sushi v České republice

V České republice existuje také velké množství running sushi restaurací, které často fungují na principu „eat all you can“. Buď je vaše návštěva časově omezená (např. na 2 hodiny), nebo se délka vaší návštěvy rovná míře vašeho hladu, takže odejdete, až když budete syti.

Hosté často stráví druhou hodinu už jen pouhým sledováním talířků dokola obíhajících, a protože si zaplatili dvě hodiny running sushi, odsedí si to tam, třeba ještě dostanou hlad, myslí si. Pokud není jejich návštěva časově omezena, je časté, že odejdou dříve, než po dvou hodinách, což se z pohledu provozovatele restaurace může jevit nakonec jako výhodnější.

 

restaurace makakiko

Restaurace Makakiko

Jaké dobroty můžete ochutnat?

Na dopravníkovém páse najdete nejen různé druhy sushi, ale také dary moře, polévky, saláty, různé druhy ovoce, jak čerstvého (např. hrozny, melouny, ananas, banán), tak i kompotového (mandarinky, ananas, liči apod.), asijské ale i české dezerty, buráky, zmrzlinu či dokonce jogurt. Obvykle na horním pásu jezdí teplá jídla a ve spodní studená.

Nápoje

V ceně „all you can eat“ bývá skutečně pouze to, co můžete jíst, tedy nikoli nápoje, které si musíte u obsluhy objednat a při odchodu zaplatit. V nabídce naleznete jak nealkoholické nápoje, tak alkoholické, jako je pivo české i asijské, likéry apod.

Obsluha

Jelikož prázdné talíře odkládáte bokem na stůl, je přítomnost obsluhy nezbytná na to, aby odnášela použité nádobí. Některé podniky nerady vidí na talířích nedojedené jídlo, a proto zákazníky upozorňují, že za nedojedený talíř je poplatek, např. v Brně ve Wang Running Sushi je to 50 Kč. Obsluha se vás občas zeptá, zda vám na páse něco nechybí a v případě, že ano, rádi vám pokrm připraví.

Cena

V České republice se v running sushi vejdete do částky 500 Kč na dospělou osobu, děti mají „vstupné“ levnější. V některých restauracích se můžete najíst i za zvýhodněnou cenu, přijdete-li v časovém rozpětí, kdy zvýhodněná cena platí.

Nyní nezbývá, než vyrazit a vyzkoušet! 

A pokud máte nějaké pěkné zkušenosti nebo fotky, sdílejte je na našem facebooku!