Sójová omáčka k sushi: Vyberte tu nejlepší

Sójová omáčka k sushi: Vyberte tu nejlepší

Máte rýži, řasu, rýžový ocet, rybu i wasabi. Chybí už jen sójová omáčka. Víte ale, jak vybrat tu pravou, aby se hodila k sushi? Poradíme vám.

Sójová omáčka v mnohém připomíná víno. Čím je starší, tím zajímavější a komplexnější je její chuť. Dříve jste se v obchodech setkali se dvěma, maximálně třemi druhy sójových omáček. Dnes jich je tolik, že vás to při výběru snadno může zmást. A všechny se od sebe liší. Japonská sójová omáčka chutná jinak než čínská, liší se od sebe také tmavá a světlá verze. Recepty ale většinou nespecifikují, jakou omáčku k sushi zvolit.

Co je to sójová omáčka

Sójová omáčka je tekutina ze sóji, pšenice, vody a soli. Velmi širokým měřítkem se dá rozdělit do dvou skupin – na tu, která je zpracovaná přírodním způsobem, a na tu, která chemickým. Zatímco přírodní omáčka kvasí měsíce až roky, chemicky zpracovaná omáčka se připravuje rychle během několika dní a tvoří ji směs hydrolyzovaných sójových bílkovin a příchutí, jako je kukuřičný sirup a karamel. Sójovou omáčku 

sójová omáčka, konvička a miska

Japonská versus čínská

Sójové omáčky se ale liší i podle dalších ukazatelů, například podle toho geografického. Ačkoliv jsou omáčky různé v Koreji, Indonésii, Thajsku nebo na Filipínách, v našich podmínkách se pravděpodobně setkáte buď se sójovou omáčkou z Japonska, nebo Číny.

Japonská sójová omáčka, přezdívaná shoyu, se vaří dohromady s praženou pšenicí. Čínská varianta, která původně pšenici vynechávala, se dnes vaří s pšeničnou moukou. Navíc tato verze často obsahuje přidaný cukrDíky těmto rozdílům je japonská omáčka mírně sladší, zatímco ta čínská je hustší a má slanější dochuť.

Světlá versus tmavá

Třetí rozdíl je v barvě a způsobuje ho z velké části stáří omáčky. Světlé omáčky jsou jemnější v barvě, ale intenzivnější v chuti než jejich tmavší protějšky. Tmavá čínská sójová omáčka, která patří k těm nejstarším, bývá sladší i kvůli tomu, že se do ní přidává melasa nebo jiné sladidlo.

sójová omáčka, hůlky

Co je to tamari

Tamari je japonská sójová omáčka, která se připravuje bez sóji a bez pšenice (někdy ale může obsahovat stopové množství těchto látek). Je vhodná pro bezlepkové stravování, ale vždy si raději pořádně přečtěte obal.

Která sójová omáčka se hodí k sushi

K sushi se skvěle hodí japonská shoyu. Pokud nesnesete lepek, sáhněte po čisté tamari omáčce. Jestliže vás trápí vysoký krevní tlak, vyzkoušejte shiro – jde o velmi sladkou omáčku s nízkým obsahem soli. K sushi se hodí také čínská světlá sójová omáčka. Je tekutější a má světlejší barvu – a díky tomu i lahodnější chuť. Vůbec nejoblíbenější sójová omáčka k sushi je Kikkoman.

Sójových omáček k sushi existuje nepřeberné množství. Ve výsledku tak záleží i na vašich preferencích. Vyzkoušejte tradiční omáčku Kikkoman a šanci dejte také variantě tamari. A pokud vás nezaujmou, příště můžete sáhnout po jiné verzi.

sójová omáčka, sushi a hůlky

Tip: Nezapomeňte na další suroviny, které jsou nedílnou součástí sushi. Přečtěte si také náš článek Wasabi křen, proč je tak důležitý pro sushi? 

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
02. 01. 2018
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.