Sushi a hnědá rýže: dobrý nápad, nebo gastro katastrofa?

Sushi a hnědá rýže: dobrý nápad, nebo gastro katastrofa?

Hnědá rýže je zdravá, to všichni dobře víme. Oproti bílé rýži má nižší glykemický index a také si uchovává všechny své minerály a vitamíny. Dá se ale hnědá rýže kombinovat se sushi? Pojďme se na to podívat.

Problémy hnědé rýže – má jich několik

Legendy praví, že v minulosti se hnědá rýže pro sushi využívala. V moderní době si ale sushi s jinou než bílou rýži moc nedovedeme představit. A máme k tomu dobré důvody. Perfektní sushi rolka totiž znamená dokonalé vyvážení chutí a konzistence uvnitř i vně ryby, zeleniny nebo vajíčka. Podle mistrů sushi (a nejen podle nich) hnědá rýže tuto rovnováhu narušuje.

Problém hnědé rýže je, že nedokáže tak dobře absorbovat octový mix. Proto se s ní velmi špatně připravuje dobře ochucené sushi. Navíc má hnědá rýže výraznou chuť, kterou si sice v ostatních pokrmech pochvalujeme, tady ale dokáže snadno přebít chuť samotné ryby.

Dalším problémem je konzistence. Hnědá rýže totiž po uvaření zůstává pevná a vůbec se nepodobá bílé sushi rýži, která je krásně měkká a dobře se s ní pracuje. Rýže a ryba by se měly ve vašich ústech rozpustit ve stejnou chvíli. Pokud ale použijete pro sushi hnědou rýži, ryba zmizí během chvilky a vy budete ještě nějakou dobu žvýkat zbytek rýže.

hnědá rýže, uvařená v modré misce na dřevěné desce

Čeká hnědá rýže na svou chvíli slávy?

Podle předchozích odstavců bychom tedy mohli říct, že sushi a hnědá rýže k sobě nepatří. Proč ale tato variace vzniká a proč si ji tolik lidí oblíbilo? Někteří odborníci se domnívají, že to záleží hlavně na našem postoji k sushi. Myslíme si, že tento pokrm už dosáhl dokonalosti, a tak by se s ním nemělo příliš experimentovat? Anebo čekáme, že se podoba sushi ještě do budoucna změní?

Na tyto otázky zatím nedokážeme odpovědět. Pokud rádi experimentujete, nic vám nebrání sushi s hnědou rýži vyzkoušet a udělat si vlastní názor. Jestliže ale sushi vnímáte jako posvátný pokrm, který má svá přísná pravidla, do neznámých vod se pouštět nemusíte.

hnědá rýže

Tip: Vyberte si tu nejlepší sojovou omáčku!!!

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
16. 02. 2018
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.