Uzený losos – co jste o něm nevěděli a proč si ho vychutnat v sushi

Uzený losos – co jste o něm nevěděli a proč si ho vychutnat v sushi

Nechutná vám syrová ryba? Dejte sushi šanci a vychutnejte si ho s uzeným lososem. Kromě toho, že skvěle chutná, je uzený losos také plný vitamínů a dalších prospěšných látek.

Zdravotní benefity

Uzený losos je skvělý zdroj bílkovin, v 85 gramech obsahuje celých 15 gramů bílkovin. Dále se pyšní B-komplex vitamíny, vitamínem D, hořčíkem a selenem. Uzený losos je také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Díky tomu pomáhá udržovat funkce mozku a chrání vás před depresemi, ztrátou paměti i demencí.

Na co si dát pozor

Ačkoliv je uzený losos velmi výživný, zároveň obsahuje velké množství sodíku. Klasická porce má asi 570 miligramů, přičemž doporučená denní dávka soli se pohybuje od 1500 do 2300 miligramů. Sůl také zvyšuje chuť k jídlu a místo pár plátků lososa nakonec sníte více, než jste původně chtěli.

U uzených ryb bývá riziko, že mohou nést listérii – bakterii, která se uzením nezničí a může způsobit vzácnou, ale závažnou otravu. Nebezpečná je zejména pro těhotné ženy, starší osoby a osoby se slabým imunitním systémem.

Právě z tohoto důvodu byste uzeného lososa měli po otevření ihned spotřebovat, nejpozději do druhého dne.

uzený losos se salátem

Jak si uzeného lososa vychutnat

Připravte si rychlý sendvič či salát nebo k uzenému lososovi přidejte bulgur. Skvělý je také k večeři společně s celozrnným pečivem, bramborami nebo kuskusem.

Uzený losos v sushi

Syrová ryba vás nepřesvědčila? Ještě to se sushi nevzdávejte a vyzkoušejte ho s uzeným lososem. Skvělá je například kombinace s avokádem.

Vyzkoušejte lahodnou pochoutku a vychutnejte si uzeného lososa tak, jak ho máte nejraději. S jeho konzumací to ale raději nepřehánějte. Více si ho užijete, pokud vám na talíři přistane jen občas.

Tip: Připravte si na Silvestra sushi, v receptech můžete vyměnit syrovou rybu za uzeného lososa.

uzeny losos, sushi

Sledujte nás na facebooku, aby vám už neutekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž!

Sledujte náš Facebook

Autor
Barbora
21. 12. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.