Wasabi křen, proč je tak důležitý pro sushi?

Wasabi křen, proč je tak důležitý pro sushi?

Sushi není jen obyčejný pokrm, jde doslova o mistrovské dílo, jež si zaslouží originální jídelní servis, styl servírování i ceremonii konzumace. Chutě v tomto pokrmu se precizně snoubí a nic není ponecháno náhodě. Například nakládaný zázvor není k sushi podáván jen pro svou ostře pikantní chuť, ale hlavně kvůli tomu, že je považován za jakýsi neutralizér chuti mezi jednotlivými kousky sushi. A stejně tak, jako zázvor, ani wasabi křen, pro sushi tak typický, nenacházíme v japonské kuchyni bezdůvodně.

Co je to wasabi? Wasabia japonica!

Pojmem wasabi označujeme druh japonského křenu.

Wasabi japonica má výraznou chuť i vůni a řadí se do čeledi brukvovitých. Rostlina japonského křenu wasabi se hojně kromě Japonska  pěstuje v Číně, Taiwanu, na Novém Zélandu, Kanadě a USA.  K výrobě stejnojmenné pasty wasabi se používá kořen. Kromě kořenu skvěle zužitkujeme také listy, které mohou plnit funkci aromatické ozdoby.

Proč wasabi křen a sushi?

Nic není náhoda a tudíž není ani náhodou spojení křenu wasabi a japonského pokrmu sushi. Wasabi křen je totiž silné přírodní antibiotikum. Bojuje proti růstu plísní, kvasinek i bakterií, dále je to silný antioxidant a ukrývá v sobě protirakovinné látky. wasabi křen - prášekNeméně účinně působí na podporu imunitního systému a jeho konzumace je tedy vhodná v období chřipek a nachlazení. Ve své čerstvé podobě je plný vitamínu C, B6 a dále vápníku i hořčíku. Vyznačuje se nízkým obsahem cholesterolu i tuku.

Ovšem hlavním důvodem, proč je japonský křen wasabi servírován se sushi je fakt, že funguje jako zabíječ bakterií. Protože je sushi pokrm připravovaný ze syrových ryb, existuje zde také riziko vzniku nežádoucích mikroorganizmů a jedů. Wasabi křen má schopnost tyto jevy z části nebo úplně eliminovat a proto je wasabi tak častou přílohou sushi.
Wasabi křen je nejen pikantní přílohou při servírování sushi, ale je také funkční potravinou, která pečuje o zdraví konzumentů. Japonci jej strouhají na typickém struhadle ze žraločích kůží.

Wasabi křen lze konzumovat i s listy, ty se hodí do salátů, lze jej přidat i do nápojů místo pepře, např. do Bloody Mary. Používá se i sušené či  nakládané do omáček, pomazánek i zálivek.

Wasabi křen můžete i sami pěstovat doma v květináči na stinném místě, v létě je drobnější s menšími lístky, ale v zimě naopak roste rychleji, je to díky nižším teplotám a i proto, že je méně slunečního světla.

wasabi křen - zrmzlina

Wasabi zmrzlina

Ingredience:

  •  300 ml smetany
  • 2 žloutky
  • 40 g cukru
  • wasabi v prášku

Postup:

  1. V menším kastrolu zahřejte smetanu, dokud nedosáhne bodu varu, poté stáhněte na minimum.
  2. Žloutky s cukrem vyšlehejte ručním šlehačem, přidejte do kastrůlku se smetanou a zahřívejte na středním stupni. Po několika minutách odstavte.
  3. Wasabi prášek dejte v malém množství do odměrky a zalijte vodou, aby vznikla tekutá konzistence. Po troškách přidávejte do smetanového základu a ochutnávejte, dokud vám nebude zmrzlina připadat ochucená tak akorát.
  4. Hotovou wasabi zmrzlinu nalijte do nádoby a dejte do mrazáku. Po dvaceti minutách promíchejte a opakujte to ještě dvakrát. Poté nechte ztuhnout a před podáváním vyndejte na 5-7 minut, aby zmrzlina trochu povolila a šla jednoduše servírovat.
Autor
Barbora
14. 02. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.