6 + 1 základních druhů sushi. Znáte je všechny?

6 + 1 základních druhů sushi. Znáte je všechny?

Nigiri, chirashi, inarizushi. A spousta dalších. Jednotlivých druhů sushi existuje takové množství, že vyznat se ve všech by dalo zabrat. V našich končinách si ale stejně nejčastěji pochutnáváme na těch klasických. Znáte základní druhy sushi?

Od maki až po oshizushi – základní druhy sushi

Pokud jste zrovna nevyrůstali v Japonsku nebo si neužívali sushi už od dětství, v sushi menu se můžete snadno ztratit. Připravili jsme pro vás přehled, ve kterém si připomeneme základní druhy sushi. A možná právě díky tomuto článku si příští návštěvě sushi restaurace objednáte to, co jste opravdu chtěli. Pojďme na to.

1. Maki

Mezi základní druhy sushi bezpochyby patří maki. Kdyby se soutěžilo o nejoblíbenější druh sushi, maki by se jistojistě dostalo do finále. V japonštině slovo maki znamená rolka nebo něco srolovaného. Tato rolka je plněná nejčastěji sushi rýží, rybou a zeleninou a z vnější strany obalená v mořské řase nori.

Setkat se můžeme s nejrůznějšími variantami. Například hosomaki používá jen dva druhy náplně, zatímco uramaki i futomaki jich mají klidně tři i pět. Maki může být plněné okurkou (kappa maki), tuňákem (tekka maki) nebo třeba lososem (sake maki).

Zajímavá kombinace je tsuna mayo maki, což je maki plněný tuňákem a majonézou, nebo negitoro maki s tuňákem a cibulkou.

zakladni druhy sushi maki sushi

2. Nigiri

Další klasika, která společně s maki soutěží o prvenství v oblíbenosti, je nigiri. Tento druh si navíc snadno připravíte i doma. Jde o rýžový váleček, na který se naaranžuje nakrájený kousek syrové ryby, zeleniny nebo vaječné omelety. Tento druh sushi je určený těm, kdo si chtějí dokonale vychutnat chuť ryby nebo jiné ingredience, která se na rýži pokládá. Nigiri sushi se jí obráceně, než je naservírované, tedy rybou dolů. Je to z toho důvodu, abyste si naplno užili chuť ryby.

nigiri sushi

Tip: Připravte si nigiri sushi s krevetou podle našeho receptu!

3. Chirashi

O maki a nigiri už jste nejspíš slyšeli, říká vám ale něco chirashi? Jde v podstatě o sushi salát, tedy směs rýže a všech surovin, které se pro přípravu sushi používají. „Salát“ se podává v malých miskách a dochucuje se sójovou omáčkou a wasabi. Sushi salát je nejčastěji tvořen rýží smíchanou s rybami, zeleninou a dalšími surovinami, např. vaječnou omeletou nebo kaviárem. Je to vynikající „salátové“ jídlo, které je syté a univerzální. Chirashi je ideální tehdy, když máte chuť na ochucenou sushi rýži a ryby, ale nemáte čas n ebo chuť rolovat klasické druhy sushi.

základní druhy sushi - chirashi

4. Inarizushi / inari sushi

Pod exotickým názvem se skrývá sushi v tofu pytlíčku“. Zatímco u běžného sushi je rýže zabalena do mořské řasy, u inari sushi se rýží plní tofu kapsa. Rýže se vaří se sushi octem a může se smíchat třeba se špetkou sezamového semínka nebo nakládaným zázvorem.

Inari sushi bylo původně jídlo chudých a připravovalo se pouze doma. Dnes si ho ale můžete vychutnat v nejluxusnějších sushi restauracích světa.

základní druhy sushi - inari sushi

5. Oshizushi / oshi sushi

Jeho název vám možná nic neříká, oshi sushi ale také patří mezi základní druhy sushi. Svůj původ má v okolí Osaky, odkud se postupně rozšířilo do všech koutů Japonska i světa. Tomuto druhu se přezdívá „zmáčknuté sushi. Připravuje se totiž za pomoci speciální dřevěné krabičky zvané oshizushihako (doslova lisovací box na sushi), která se dá rozebrat na jednotlivé díly.

Při přípravě oshi sushi se střídavě vrství rýže, koření a ryby do dřevěné krabičky, ve které se obsah slisuje. Poté se sushi nakrájí na čtverečky a ozdobí kouskem marinovaného čerstvého lososa.

oschizushi

Tip: Připravte si oshizushi podle našeho receptu!

6. Rolls

Jedná se sice o západní výtvor, i přesto si rolls si oblíbili i v Japonsku. Vůbec nejznámější je takzvaná „California roll“ – plněná okurkou, avokádem, krabí tyčinkou, japonskou majonézou a rýží obalenou v sezamu. Nabízí se ale i nejrůznější experimenty. Místo sezamu často uvidíte kaviár, plátky ryb či avokáda. Jistě znáte také Philadelphia roll, která své jméno získala zejména podle krémového sýru Philadelphia, který mimo jiné obsahuje.

základní druhy sushi: philadelphia roll

+ Sashimi

Jenom maso a nic jiného. Sashimi se nekombinuje s rýží, uvádíme ho proto zvlášť. Jde o syrové rybí maso nakrájené na kousky a podávané se sójovou omáčkou a wasabi. Považuje se za předkrm, v Japonsku vám ho ale naservírují na talíři jako jeden z chodů společně se sushi.

Základní druhy sushi jsou zároveň ty nejoblíbenější. Udělejte si v nich pořádek a naučte se, co se pod jednotlivými typy skrývá. Když budete sushi dobře znát, vychutnáte si ho příště mnohem lépe. A pak už se můžete začít poznávat i méně známé druhy.

základní druhy sushi - sashimi

Nechcete aby vám už utekl žádný zajímavý článek, recept nebo soutěž?

 

Sledujte nás na Facebooku

 

Autor
Barbora
22. 11. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.